Kiadványszerkesztés LibreOffice-szal

Linux Libertine G és Linux Biolinum G betűkészletek

Betűmintalap. Forrás: WikipédiaA Linux Libertine és Biolinum betűkészlet módosított, illetve bővített Graphite változata, amivel kiadványszerkesztő (DTP) programként használhatjuk a LibreOffice-t és az OpenOffice.org-ot: valódi kiskapitális betűk, ligatúrák, automatikus ezrestagolás, magyar lábjegyzetcsillagozás és sok egyéb haladó tipográfiai lehetőség áll rendelkezésre az új betűkészletekkel.

2012. január 16. Linux Libertine G és Biolinum G (6,4 MB). Újdonság: elektronikus publikáláshoz is megfelelő raszterizálás (hinting) a FreeType ttfautohint alkalmazásával, egyéb kisebb javítások, l. NEWS.pdf (297 kB).

Használat: Dokumentáció (246 kB) és forrásdokumentuma (ODF, 54 kB). L. még tipográfiai eszköztár és Graphite kiegészítő az LibreOffice-hoz és OpenOffice.org-hoz.

A szabad Linux Libertine és Biolinum betűkészleteket Philipp H. Poll készítette. A Graphite a SIL Foundation által fejlesztett betűtechnológia és -formátum, amelyet a LibreOffice és az OpenOffice.org is támogat.

Régebbi hírek

2011. szeptember 22. Linux Libertine G és Biolinum G (5,8 MB). Újdonság: új betűváltozatok a Linux Libertine projekttől: Linux Libertine Display a 16 pontos és nagyobb betűméretekhez (pl. címekben, gyermekkönyvekben, névjegykártyákon), kövér (címsorokhoz) és félkövér (tankönyvi kiemeléshez); új magyar kurzív ligatúrák (gy, gj, gf), kibővített felső index (lábjegyzetekhez, képfeliratokhoz), összeolvadó Unicode ékezetek, optikai korrekció az írásjelek kilógatásával, kurzív korrekció és sok egyéb újdonság és javítás.

2011. január 1. Linux Libertine G és Biolinum G (3,9 MB). Újdonság: nagybetűs egalizálás (cpsp tulajdonság); kurzív gj és gy ligatúrák (a magyar nyelvű szövegekben a régi magyar tipográfiai hagyományoknak és a betűtípusnak megfelelően a kurzív gy is alapértelmezett ligatúra); fejlesztések a holland nyelv számára, javított alávágás, l. még NEWS.pdf.

2010. október 21. Linux Libertine G és Biolinum G (3,8 MB). Újdonság: valódi törtek (frac=2), javított megjelenítés élsimítás nélküli OpenOffice.org-ban (pl. Windowson).

2010. október 4. Linux Libertine G és Biolinum G (2,7 MB). Gondolatjel és idézőjelek javítása, hibajavítások. A betűkészletek a Magyar Linux Libertine G minden megoldását nyelvfüggő módon váltják ki, illetve a Linux Libertine G átveszi annak bővített ligatúráit is, az eredeti Linux Libertine tulajdonságok megtartása mellett. A betűtulajdonságok négybetűs névvel rendelkeznek, és nem számmal. Újdonság még az angol és magyar lábjegyzetcsillagozás, számot magyar a/az névelővel kiegészítő tulajdonság, számozás görög kisbetűvel, lábjegyzetszámok jobbra zárása (eddig nem volt rá lehetőség az OpenOffice.org-ban), stb. OTF2GDL: OpenType betűkészletek alávágási, csere- és ligatúratáblázatainak átalakítója Graphite GDL leírásra.

2010. szeptember 26. Linux Libertine G és Biolinum G (3,2 MB). Javított kiadás.

2010. szeptember 24. A Linux Libertine G és Biolinum G első kiadása.

2010. június 11. Számnévvé alakítás több mint húsz új nyelven, mondat-kezdőbetűsítés és nagy scharfes s kezelése. Egyéb javítások. Ismertető a változtatásokról (PDF) és a Graphite lehetőségekről. Magyar Linux Libertine G (2,8 MB). Dokumentáció: PDF (~60 kB). Hasznos példák a számok automatikus számnévvé alakítására: PDF and ODT.

2010. június 4. Javított változat sok újdonsággal: nagy kezdőbetűsítés, számnevekre alakítás (fejezetcímekhez, stb.) három nyelven, TeX-mód, stb.

2010. május 13. Hibajavító kiadás a nem teljes alávágás és a felcserélt x-y felsőindex-karakterek javításával.

2010. május 12. A 0.3-as, Magyar Linux Libertine G (Graphite) változat bejelentése az OpenOffice.hu-n és a HUP-on.

2010. április 2. A 0.2-es változat bejelentése az OpenOffice.hu-n és a HUP-on. Letöltés (~6 MB).

2010. március 15. Bejelentés és ismertető az OpenOffice.hu-n és a HUP-on.

Köszönetnyilvánítás

A fejlesztés az FSF.hu Alapítvány támogatásával jött létre.

Németh László
nemeth numbertext org

LibreOffice logo

Része a LibreOffice-nak! A Linux Libertine G és Biolinum G betűket is tartalmazó szabad irodai programcsomag letöltése.

Kiadványszerkesztés LibreOffice Writer szövegszerkesztővel jegyzet (hibrid PDF, 4,8 Mb)

Lively Alphabet – egy szabad kifestő SVG vektorgrafikával és a Linux Libertine Display betűtípussal. PDF (4,7 Mb) és ODF forrásállomány (47 Mb, licenc: GNU GFDL)

Source: Wikipedia

A Linux Libertine a Wikipédia logójának betűtípusa. (A logó kereszteződő szárakkal rendelkező W betűjéhez állítsuk be az „ss05” betűkészlet-tulajdonságot a LibreOffice-ban a „Linux Libertine G:ss05=1” kiterjesztett betűkészletnév használatával)

Linux Libertine G-re hivatkozó kolofonrészlet (Keith Humble: Earliest Piano Works, szerk. Kim Bastin, Astra Publications No. 14, ISBN 978-0-9806990-2-9)[nagyítás].

Oldalak az előző műből (köszönet a szerkesztőnek, Kim Bastinnak, a dedikált ajándék példányért)[nagyítás]

Az előző mű Linux Libertine G-vel szedett részletének haladó tipográfiai elemei. Ezek a kiemelés színe alapján: ligatúrák, ugráló számok, valódi kiskapitálisok, valódi méretezett felső indexek [nagyítás].